Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés (KHVT)

Mit jelent a kogeneráció
A kogeneráció fogalma olyan modern technológiai eljárást takar, amely során hő- és villamos energiát állítanak elő egy folyamaton belül. A klasszikus villamos erőművektől eltérően, ahol az áramtermeléskor keletkezett hőt kibocsátják a környezetbe, a kogenerációs egység ezt a hőt fűtésre használja fel. Így fűtőanyagot és ahhoz kapcsolódó beszerzési költséget takarít meg.

 

Hogyan működik a kogenerációs egység
Valamennyi villamos erőműben turbinahajtású generátorral állítják elő a villamos energiát. A vízerőművek kivételével a turbinát gőz hajtja meg, amelynek előállításához általában szenet használnak, de urán fűtőelemek is szolgálhatnak hőforrásként, amelyekben maghasadás biztosítja a szükséges hőt. Ez a technológiai eljárás azonban a hő nagy részét nem tudja felhasználni, így azt hasznosítás nélkül kibocsátják a környezetbe. A hőerőművek hatásfoka 30 % körül mozog, a legmodernebb gáz-gőz üzemű erőművek elérik az 50 %-os hatásfokot. További mintegy 11 %-os veszteség keletkezik a villamos energia átalakítása és távolsági átvitele során. 
 A kogenerációs egységben ugyanolyan módon keletkezik az elektromos energia, mint más áramfejlesztő berendezésekben. Itt azonban a generátort dugattyús robbanómotor hajtja meg. A kogenerációs egységek motorja általában földgáz üzemű, de folyékony vagy más gáznemű tüzelőanyag égetésére is alkalmas. A robbanómotorból felszabaduló hő a motor hűtésével, az olaj és az égéstermékek segítségével hatékonyan felhasználható. Ennek köszönhetően a kogenerációs egységek hatásfoka 80 és 90 % között mozog.

Kogenerácia

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés előnyei

Tüzelőanyag megtakarítása
A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés mintegy 40 %-os tüzelőanyag-megtakarítást eredményez. Pénzben kifejezve ez azt jelenti, hogy a felhasználónak ugyanannyi energiáért csak az ár 60 százalékát kell fizetnie.


Az energia beszerzési költségeinek csökkentése

Ugyanannyi tüzelőanyagból kétszer annyi energia nyerhető. Ennek egy részét értékesíteni lehet, ami szintén csökkenti a költségeket.


Az energiaelosztás költségeinek minimalizálása
A hő- és a villamos energia a felhasználás helyén termelődik, így kiesnek az energiaátvitel költségei és a távvezetékek okozta veszteségek. A kogenerációs egységben keletkező hő épületek fűtésére, használati melegvíz előállítására vagy ipari hő előállítására használható fel.

Kogenerácia